Predavanje za starše, 8.10. 2019, 17.00

VAROVALNI IN RIZIČNI DEJAVNIKI OTROŠTVA IN NAJSTNIŠTVA Moč in pomen staršev - spodbujanje razvoja zdrave samopodobe in samospoštovanja pri otrocih in najstnikih Preventivna podpora in pomoč staršem 17.00 - 18.40

Spoštovani starši

 

Vljudno vabljeni na predavanje , ki smo ga organizirali predvsem vam v pomoč in podporo.

V spodnjih vrsticah je na kratko predstavljena vsebina predavanja in predavatelja.

 

Zakaj je dober odnos do sebe najpomembnejši varovalni dejavnik najstništva?

Kako lahko starši pomagamo graditi dobro samopodobo otroka in najstnika?

Kako odnosi in vzdušje v družini vplivajo na doživljanje otrok in najstnikov?

Kako prepoznati stisko otrok in najstnikov?

Kako se odzvati na nekonstruktivna vedenja otrok in najstnikov?

 

Izvajalca:                    mag. Violeta Irgl in mag. Janez Logar, zakonska in družinska terapevta

Dolžina:                      dve šolski uri

Udeleženci:                predvsem starši učencev zadnje triade osnovnih šol (straši vseh razredov)

 

V okviru predavanja posebej osvetlimo naslednje teme: ključne potrebe ter zaščitne in rizične dejavnike otroštva in najstništva: varno čustveno navezanost, pripadnost, bližino, oporo, stik, komunikacijo, reševanje konfliktov, realna pričakovanja staršev, opozorilne znake za stisko pri najstniku (nevarnost samomora), kaj so duševne motnje in kako jih prepoznati (depresija, samopoškodbe, motnja hranjenja, zloraba alkohola, samomor).

Izpostavimo potrebo po skupnem sodelovanju  med starši, šolo, svetovalnimi delavci. Na predavanju izrecno poudarimo pomen celostnega pristopa do otroka in najstnika. Tako lažje ugotovimo, kaj je za otroke/najstnike najtežje in kako naj ukrepamo kot starši,  zakaj je postavljanje mej in družinskih pravil tako zelo pomembno za otrokov zdrav razvoj ter občutek varnosti in zaupanja. Čeprav so najstniki še vedno otroci, v predavanju damo pomen prevzemanju odgovornosti najstnika. Poudarimo, kako družinsko vzdušje doživljajo otroci ter zakaj prihaja do vedenjskih in čustvenih težav najstnikov. Bistven je poudarek, da je moč, ki jo imajo starši, ključna: predvsem njihov vzor, vrednote, življenjski cilji. Zaključimo s temo, kako zadovoljstvo in kvaliteta odnosa med staršema vplivata na vzdušje v družini in kaj zakonca/partnerja lahko storita, da bo otrok in najstnik čim manj obremenjen.

 

 

Kratka predstavitev predavateljev:

Mag. Violeta Irgl: specialistka zakonske in družinske terapije (Univerza v Ljubljani), svoje terapevtske izkušnje je kot avtorica zapisala v  knjigi Konec molka: Kako podpreti otroka po travmatični izgubi matere ali očeta in priročniku Zakaj tako boli? Ko zaradi samomora izgubimo najbližje; kot moderatorka foruma za žalujoče po izgubi bližnjega zaradi samomora na portalu Med.Over.Net odgovarja in svetuje svojcem po travmatični izgubi v družini, je ustanoviteljica in direktorica Inštituta za okrevanje po travmi, psihoterapijo in svetovanje Rahločutnost, ki pri svojem delu predvsem spodbuja zagovorništvo otrok, najstnikov in družin v stiski, je predavateljica in voditeljica delavnic z več kot 15-letnimi izkušnjami pri delu z družinami, s pari, z otroki in mladostniki.

 

 

Janez Logar je zakonski in družinski terapevt, ki se dnevno srečuje z notranjimi stiskami, ki jih doživljamo vsi: otroci, najstniki, študentje, odrasli. Kot oče petih otrok neizmerno verjame v edinstveno moč, ki jo imata starša pri vzgoji svojih otrok. Svoja razmišljanja deli kot  kolumnist Gorenjskega glasa, kjer piše o  otroštvu, starševstvu, očetovstvu, materinstvu, zakonskem/partnerskem odnosu, o notranjem svetu človeka… in o svobodi človeka, da se odloči za veselje in radost. Zaključil je študij zakonske in družinske terapije na Univerzi v Ljubljani, kjer tudi predava kot asistent.

 

 

 

 

Objavil Marko Valenčič 18. 9. 2019