Predavanje za starše in učitelje SAFE.SI

SAFE.SI je spletna aplikacija, ki je točka obveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij, nudi tudi različna predavanja in delavnice s tega področja.Namenjena so učencem, staršem in učiteljem. Predavanje namenjeno staršem in učiteljem bo v torek, 10. 12. 2019 od 17.00 – 18.30.

 

 

 

 

TEME IN PROGRAM PREDAVANJA

1. DEL – kratka predstavitev aktualnih tem s področja zagotavljanja varnosti na internetu (60 minut)

  • Pregled aktualnih družabnih omrežij (Instagram, Snapchat, Viber, Facebook) in aplikacij, ki jih slovenski otroci in mladostniki najraje uporabljajo.
  • Pregled aktualnih spletnih nevarnosti – predstavili vam bomo nekaj tipičnih spletnih prevar in tveganj, s katerimi se vi in vaši otroci redno srečujete pri uporabi interneta.
  • Tvegano vedenje na spletu – otroci pogosto ne razumejo povezave med dejanji, ki jih naredijo na spletu, in posledicami, ki jih bodo za ta dejanja nosili tudi v »fizičnem« svetu. Seznanili vas bomo z vzorci neustreznega obnašanja otrok na spletu, posebno pozornost pa bomo posvetili neprimernim in škodljivim objavam, skrbi za zasebnost (tako lastno kot zasebnost drugih), prekomerni rabi tehnologije in medvrstniškemu nasilju na spletu.
  • Nasveti za lažje shajanje z internetom – ogledali si bomo, kako se lahko z ustrezno zaščito in ustreznim vedenjem izognete spletnim tveganjem ter spoznali nekaj vzgojnih prijemov, ki jih lahko tudi sami uporabite v povezavi z otrokovo uporabo računalnika in drugih sodobnih tehnologij.

2. DEL - Pogovor s starši (do 30 minut)

  • Po koncu predavanja boste starši predavatelju lahko zastavili vprašanja, povezana s spletnimi nevarnostmi in varno ter odgovorno rabo interneta.

PREDAVATELJI

Pri izvedbi predavanj za starše sodelujemo s strokovnjaki iz različnih področij in institucij, ki pokrivajo specifične teme s področja spletne varnosti in zaščite otrok pri uporabi interneta.

TERMIN IN TRAJANJE PREDAVANJA

Predavanje izvajamo popoldan (med 17.00 in 18.30), traja  90 minut.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV

Zgornje omejitve za število udeležencev ni,

 

ODZIVI ŠOL

»Odlično, le tako naprej. z naše strani gredo pozitivne informacije naprej po šolah Slovenije.«

 

»Moje mnenje in mnenje učiteljev, ki so bili prisotni na predavanju, je, da je bilo to eno izmed najboljših predavanj v zvezi s pastmi na internetu.«

 

»Odličen zanimiv, strokoven predavatelj. Kar tako naprej.«

 

»Odličen program za starše in učence, program je strokoven, morali bi ga slišati starši in učenci enkrat na dve-tri leta, da se novitete ponotranijo.«

VTISI UDELEŽENCEV

Zadovoljstvo šol z izvedenimi predavanji redno preverjamo s spletnim vprašalnikom. S ponosom lahko povemo, da 100% šol meni, da so starši na predavanju pridobili koristne informacije in nasvete, 100 % jih ocenjuje, da je bilo predavanje izvedeno strokovno in profesionalno ter 96 % jih potrjuje, da je izobraževanje v celoti izpolnilo njihova pričakovanja.

GRADIVA

V okviru predavanj se staršem razdelijo tiskana gradiva: zloženke, brošure ter drugi promocijski materiali s področja varne rabe interneta.

 

Objavil Marko Valenčič 18. 11. 2019