Alergeni

ALERGENI

Skladno z uredbo REGULATION EU 1169/11 – ANNEX II vas seznanjamo, da v naši šolski kuhinji rokujemo tudi z živili, ki so za nekatere uporabnike alergeni, zato smo jih na jedilnikih ustrezno označili.

1 – žita, ki vsebujejo gluten; a. pšenica (npr. pira in horasan), b. rž, c. ječmen, d. oves

2 – raki in izdelki

3 – jajca in izdelki

4 – ribe in izdelki

5 – arašidi in izdelki

6 – soja in izdelki – lecitin (v margarini in čokoladi)

7 – mleko in izdelki, ki vsebujejo laktozo

8 – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija) in izdelki

9 – zelena stebelna

10 – gorčica in izdelki

11 – sezam in izdelki

12 – žveplov dioksid in sulfidi

13 – volčji bob in izdelki

14 – mehkužci in izdelki

Začimbe lahko vsebujejo alergene v sledovih (1,3,6,7,9,10,11)

Za vse otroke, ki imajo zdravstvene težave z zgoraj omenjenimi živili pripravljamo dietno prehrano.

Dietno prehrano lahko uveljavljajo starši na podlagi potrdila osebnega zdravnika ali zdravnika specialista in s strani stroke predpisanega jedilnika.

Skip to content