ALERGENI
Skladno z uredbo REGULATION EU 1169/11 – ANNEX II vas seznanjamo, da v naši šolski kuhinji rokujemo tudi z živili, ki so za nekatere uporabnike alergeni, zato smo jih na jedilnikih ustrezno označili.
1 – žita, ki vsebujejo gluten; a. pšenica (npr. pira in horasan), b. rž, c. ječmen, d. oves
2 – raki in izdelki
3 – jajca in izdelki
4 – ribe in izdelki
5 – arašidi in izdelki
6 – soja in izdelki – lecitin (v margarini in čokoladi)
7 – mleko in izdelki, ki vsebujejo laktozo
8 – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija) in izdelki
9 – zelena stebelna
10 – gorčica in izdelki
11 – sezam in izdelki
12 – žveplov dioksid in sulfidi
13 – volčji bob in izdelki
14 – mehkužci in izdelki
Začimbe lahko vsebujejo alergene v sledovih (1,3,6,7,9,10,11)
Za vse otroke, ki imajo zdravstvene težave z zgoraj omenjenimi živili pripravljamo dietno prehrano.
Dietno prehrano lahko uveljavljajo starši na podlagi potrdila osebnega zdravnika ali zdravnika specialista in s strani stroke predpisanega jedilnika.